REPORT TOHO NAJLEPŠIEHO ZO SVETA LUXUSU

V historickej budove Erdődyho paláci na Ventúrskej ulici v Bratislave môžete navštíviť mladšiu sestru vyhlásenej pražskej reštaurácie SaSaZu. Ochutnajte skutočné ázijské kulinárske majstrovstvo a zažite romantické dej`a vu.

Atmosféra bratislavskej SaSaZu reštaurácie vás vytrhne z rýchleho tempa, ktoré ostane za dverami a usadí vás do romantického prostredia bývalého sídla významného sudcu Juraja Erdődyho postaveného koncom osemnásteho storočia. K reštaurácii patrí bar, ktorý je umiestnený na začiatku vstupnej haly podniku. Obsluhujúci personál vás ochotne odvedie do priestoru samotnej reštauráci vo vnútornom átriu budovy a jej ambiente vás doslova okúzli. Jedálny lístok predkladá pestré spektrum jednotlivých kuchýň a chutí z celej Ázie. Ak budete mať pocit, že sa vám zrazu vracajú malé úlomky spomienok z neopakovateľných zážitkov či z rozprávania, tak to je presne jeden z cieľov SaSaZu. Vyvolať dej`a vu. Zariadenie v SaSaZu bolo vyrobené na mieru a dovezené z Thajska, Laosu ci Vietnamu.

SaSaZu ponúka menu vytvorené piatimi ázijskými kulinárskymi postupmi, pričom si tu môžete objednať jedlo, ktoré je zložené z viac ako sto ingrediencii?. Rozmanitosť ázijských trhovísk vám prinesie Sambal. Neopakovateľný štýl prípravy rýb a morských plodov juhovýchodnej Ázie a ostrovov pre vás pripravia  podľa postupov Otak-Otak. A krásnu chuť a užasnú farbu mäsa získate na tradičnom kameni Roti, z ktorého sú vyrobené napríklad typické pece na chlieb v Indonézii, Malajzii, v Indii alebo v Singapure. Flame, alebo plameň, je hlavnou energiou ázijskej kuchyne tak isto ako pri štýle Tai-Tai, ktorý je však doplnený kokosovým mliekom pre jemnejšiu chuť podávaného jedla.

Ak chcete hneď na začiatku postaviť svoje chuťové poháriky po pozoru, určite odporúčame SaSa rolku, čiže lososovo- uniakovu rolku v riase nori s wasasbi omáčkou z čierneho sezamu, ktorá môže byt predohrou k vašej ceste po Ázii. Bolo by hriechom vynechať kokosovo-kukuričnú polievku s mierne pikantnou chuťou zeleného chilli  a yakitori, ktorá u stola vyvolá mnoho otázok neuchopiteľnosti a neopísateľnosti, ktoré vám prináša len štýl Sambal. Na ohni pripravená kačka Tamarind v sebe miesi päť vôní, ktoré sú tajomstvom kuchyne v podobe originálnych korenín, ktoré sú u ázijských kuchárov rodinným a dobre stráženým pokladom. Pre milovníkov morských plodov sú tu ozajstnou kráľovskou korunou Hanojské krevety v tempure s tekvicou a rafinovanou jogurtovou omáčkou. Všetky jedlá s SaSaZu vás doslova privedú na kraj  labužníckeho raja, ale pozor, nečakajte že z reštaurácie budete odchádzať  spotení v rytme zrýchleného dýchania a povoleného opasku. SaSaZu v Bratislave sa tak hlási k svojej pražskej sestre - jedného z najlepších gastronomických podnikov v Česku, ktorý už po siedmy krát získal ocenenie Bib Gourmand, čiže ocenenie pre podniky ktoré ponúkajú dobré jedlo za dobrú cenu. Reštaurácia SaSaZu ponuka neopakovateľné zážitky pre vaše obchodné či rodinné stretnutia, ale aj catering pre udalosti, ktoré majú patriť  pre vašich hosti k tým nezabudnuteľným.

Recepty

JARNÉ ROLKY BALI

Saké, krevety, mäta

 

1.      KROK

Maslo – 1 lyžica

Cibuľa – 1 ks

Červené víno – 6 lyžíc

Saké (prípadne biele víno) – 3 lyžice

Pasta shiro miso – 3 lyžice

Sladené ryžové víno mirin – 6 lyžíc

Cukor – 3 lyžice

Smotana – 6 lyžíc

 

2.      KROK

Cesto na jarné závitky (najčastejšie ho kúpite mrazené) – 6 ks

Banán – 1 ks

Jarná cibuľka – 2 ks

Latový šalát – 1 s

Krevety – 6 ks

Mäta – 24 listov

 

1.      Rozpáľte  v hrnci maslo a opražte nakrájanú cibuľu. Potom prilejte červené víno a saké. Počkajte zhuba minútu, kým sa alkohol nevyparí, a pridajte miso, mirin, cukor a smotanu. Nechajte variť ďalších 5 minút. Vzniknutú omáčku potom udržujte teplú.

2.      Cesto na jarné závitky nechajte rozmraziť a položte ho pred seba. Nakrájajte banán a jarnú cibuľku na kúsky. Na cesto položte list latového šalátu. Na šalát potom položte jednu krevetu, 1 kúsok banánu, 4 listy mäty, pár kúskov jarne cibuľky a zabaľte. Potom opražte na panvici z každej strany zhruba 2 minúty. Servírujte s omáčkou, do ktorej závitky namáčajte.

 

TIP:  v tomto recepte používame krevety, ale je možné ich nahradiť čokoládou a urobiť z predjedla dezert.

SAIGONSKÉ ROLKY

klíčky mungo, bazalka, krevety

 

1.      KROK

Krevety – 4 ks

Maslo – 1 lyžica

Voda – 1 lyžica

Ryžové rezance – 8g

 

2.      KROK

Cibula – 2 ks

Čili papričky – 2 ks

Zázvor – 1 cm

Cesnak – 2 strúčiky

Jarná cibuľka – 2 stonky

Klíčky  mungo  - 8 lyžíc

Sójová omáčka – 4 lyžice

Cukor – 250 g

Voda – 4 poháre

Sezamový olej – 3 lyžice

 

3.      KROK

Ryžový papier – 4 ks

Kokosové mlieko na potretie

Mäta- 16 listov

Bazalka – 8 listov

Koriander -   16 listov

Mrkva – 1 ks, nakrájaná na rezance julienne

Úhor unagi – 8cm

Arašidy – 8 ks

Čínska pažítka – 4 ks

 

1.      V panvicu pridajte trochu masla a trošku vody a  orestujte krevety na miernom ohni, a to maximálne 2 minúty, aby ostali šťavnaté. Zároveň dajte variť ryžové rezance asi na 3 minúty.

2.      Nadrobno nakrájajte cibuľu, čili papričky, zázvor, cesnak a jarnú cibuľku. Všetko orestujte v hlbšej panvici. Pridajte klíčky mungo a zmiešajte so sójovou omáčkou, cukrom a vodou. Varte asi 5 minút kým klíčky nezmäknú. Potom prilejte sezamový olej a premiešajte.

3.       Namočte ryžový papier do misky s teplou vodou a položte ho pre seba. Potrite papier trosku kokosovým mliekom. Do stredu papiera položte 4 listy mäty, 2 listy bazalky a 4 listy koriandru. Následne pridajte 1 lyžicu zmes s klíčkami, trochu ryžových rezancov, mrkvu, 2 cm unagi a 2 rozdrvené arašidy. Ryžový papier zabaľte spoločne s jednou krevetou a s jednou stonkou pažítky. Rolku môžete skladovať 1 deň v chladničke.

TIP: dobrú omáčku na namáčanie pripravte z jednej uhorky a z poháriku kokosového mlieka, ktorú spolu rozmixujte v mixéri. Rolku je tiež dobre servírovať s čili olejom.

www.sasazu.sk
SR
Vydanie JAR 2017