REPORT TOHO NAJLEPŠIEHO ZO SVETA LUXUSU

Margarita Forés z filipínskej Manily sa môže pýšiť titulom Asia’s Best Female Chef 2016. Začiatkom januára ho získala v rámci vyhlásenia súťaže Asia’s 50 Best Restaurants. Forés je prvou ženou a aj prvým Filipíncom, ktorý získal toto ocenenie.

Margarita „Gajta“ Forés bola pôvodne účtovníčkou. V roku 1986 sa vybrala do Florencie a Milána a práve tu zahorela láskou k talianskej kuchyni. Urobila si nielen jazykový kurz taliančiny, ale aj rýchlokurz varenia. Počas šiestich mesiacov v Taliansku totiž nenabrala veľa vedomostí len z talianskej histórie, ale vo voľnom čase prešla tie najlepšie mieste trhy, prísady, korenia, ingrediencie a naučila sa veľa tajomstiev z miestnej kuchyne. A jej kariéra nabrala úplne iný smer.

S týmto kulinárskym vzdelaním sa najprv pustila do cateringu v rámci spoločnosti Cibo Di M, ale na konci deväťdesiatych rokov otvorila sieň reštaurácií Italian Cafe Cibo, ktorá dnes má len v samotnej Manile desať prevádzok. V nich sa sústreďuje na tradičnú taliansku kuchyňu, ktorú kreuje z čerstvých domácich organických surovín a prísad. Okrem toho vlastní reštaurácie Lusso a Grace Park. Prvá sa špecializuje na víno, šampanské a taliansku kuchyňu, druhá na farm-to-table taliansku kuchyňu s tými najlepšími miestnymi ingredienciami od vybraných farmárov. Jej kráľovské krevety v sardelovom masle alebo špeciálne pripravené hovädzie, či pečená kačica patria k hi-lightom jej menu. Cateringová spoločnosť Cibo Di M už pripravila nejeden opulentný raut pre celebrity či vysokopostavené osobnosti vrátane kráľovskej výsosti Princa Andrewa, vojvodu z Yorku, alebo španielskeho kráľovského páru. „Ak niečo pripravujem, ako tvorím nový recept, vždy sa snažím dať dokopy to najlepšie z Filipín s tým najlepším z celého sveta,“ povedala o svojej kuchyni Margarita.

Okrem skvelého jedla sa pustila Gajta aj do stolových doplnkov v rámci jej spoločnosti Fiori di M Floralscapes, kde kreatívne využíva pôvodné materiály  z Filipín. Svoje kulinárske umenie však plánuje odovzdávať ďalším a najnovšie sa pustila do Casa Artusi Philippines, úplne nového kampusu, ktorý sa stáva renomovanou inštitúciou výučby varenia. Študenti sa budú môcť naučiť tradičné talianske jedlá tak, ako to urobila Margarita na začiatku svojej kariéry vo Florencii, Miláne či Ríme. Tá však ani zďaleka nekončí. Gajta chce nové a vzrušujúce veci tvoriť ďalej, rovnako, ako chce posúvať hranice a  profesionálne zanietenie do kulinárskeho majstrovstva.

To teraz ocenili aj tí najlepší znalci kuchyne v rámci súťaže Asia’s Best Female Chef 2016.

„Ďakujem nielen môjmu synovi, ale aj celej rodine, ktorá stála stále pri mne. Najväčšie ďakujem ale patrí super tímu, s ktorým sme si za tie roky preskákali svoje a bez neho by som nikdy nebola tam kde som,“ povedala Gajta.

IW

VYDANIE SR JAR 2016